Technische informatie

De kwaliteit van verf wordt bepaald door meerdere facetten, waaronder de lichtechtheid, kleurkracht, dekkracht, het verschil in glans tussen natte en droge verf (de colorshift), de mate van elasticiteit en vloeibaarheid van de verf.

Lichtechtheid

Alle pigmenten hebben een lichtechtheid op de blauwe wolschaal van minimaal 7 in volle toon en 6 als de tint uitgewit is met titaanwit. De blauwe wolschaal is de internationaal geaccepteerde maat voor lichtechtheid en loopt van 1 tot 8.

Kleurkracht

Onze verf heeft een grote kleurkracht. We maken dan ook gebruik van maximale pigmentering. De pigmenten en pigmentpasta in Ara komen uit de verffabriek van Old Holland Classic Colours.

Dekkracht

Ara Acrylics bestaat uit een palet met dekkende, niet-dekkende en semi-dekkende kleuren.

Werking metallic en parelmoer

De metallic en parelmoerkleuren hebben twee soorten kleurwerking:

Gewone kleurwerking: een deel van het licht wordt geabsorbeerd. Het deel dat terugkaatst bepaalt de kleur. Als je rood ziet, zijn blauw en geel geabsorbeerd.

Gespiegelde kleurwerking: de pigmenten die de basis vormen voor deze kleurwerking zijn de:

  • Metallic pigmenten: heel kleine platte stukjes zilver, brons en goud weerkaatsen het licht en geven een typische glans aan de kleur.
  • Iridiserende pigmenten: het pigment is aangebracht op minuscule plaatjes mica of een synthetisch substituut daarvan. Hierdoor wordt het licht teruggespiegeld en krijgt de kleur een ‘metallic’ glans.
  • Interferentie pigmenten: op micaplaatjes is een heel dun titaandioxide aangebracht. Het licht wordt nu gedeeltelijk teruggekaatst door het oppervlak van het mica en deels door het oppervlak van het titaandioxide. De twee verschillende lichtstralen zijn uit fase en ze interfereren tot licht met een andere frequentie, waardoor een kleur verschijnt. Deze kleur is het sterkst op een donkere ondergrond en onder een bepaalde gezichtshoek. Onder een andere gezichtshoek is de kleur complementair.